Home   Stand / Uitslagen   Gastenboek


‘Het vierde in vrije val’ GRC Groningen 4- Potetos 5: 2-4 (rust 0-3)

door Ido Dijkhuis, 16 maart 2013 Zaterdag 4 lijkt voor de resterende 8 wedstrijden veroordeeld tot een bijrolletje in deze competitie. Ergens, eind november leek het er heel even op dat we misschien nog wel konden aanpikken bij de bovenste helft van de subtop, maar dat idee hebben we inmiddels wel moeten laten varen. Het […]

door Ido Dijkhuis, 16 maart 2013


Zaterdag 4 lijkt voor de resterende 8 wedstrijden veroordeeld tot een bijrolletje in deze competitie. Ergens, eind november leek het er heel even op dat we misschien nog wel konden aanpikken bij de bovenste helft van de subtop, maar dat idee hebben we inmiddels wel moeten laten varen. Het is ook niet echt een wonder natuurlijk: iedere week uit eigen gelederen een elftal op de been brengen is tegenwoordig al een hele klus. Ook vanmiddag waren drie gastspelers uit het 3e team weer keihard nodig maar ook deze jongens konden niet voorkomen dat er (wederom een thuiswedstrijd) werd verloren. Tegen Potetos 5, dat een plaats onder GRC stond op de ranglijst, waren door de leiding op voorhand 3 punten ingecalculeerd. Dat was ook niet helemaal zonder reden. De uitwedstrijd tegen Potetos werd, in het najaar van 2012, immers nog met liefst 4-10 gewonnen (waarbij de aantekening dat we toen wel de beschikking hadden over 3 gastspelers uit de A-junioren en het derde, die een aanzienlijk aandeel in ons spel en de hoge score hadden). Daarbij was de keeper van Potetos destijds nog langdurig geblesseerd en stond er (dus) een veldspeler op de goal. Dat was toen maar u weet het: resultaten uit het verleden geven…enzovoorts. Vanmiddag zat een dergelijke uitslag er namelijk geen moment in.


Personele problemen


Zaterdag 4 had het geluk dat de wedstrijd van het derde elftal vanmiddag was afgelast. Zodoende konden Anne, Sebastiaan en Han Buruma ons een handje komen helpen. Jongens bedankt! Het is de laatste tijden wat betreft de personele bezetting behelpen bij het vierde. Ook vanmiddag was er weer een aardig waslijst aan afwezigen: Sander, Han van der Strate, Erik, Jacob, Jay, Ron en Jesper ontbraken. Tweede doelman Rob Schuur kampte met een dubbele oogontsteking en was derhalve ook niet inzetbaar. Dat alles maakte de spoeling aardig dun. En dan reken ik de reeds gestopte Bram en Chris die dit seizoen zeker niet meer in actie gaat komen en waarschijnlijk stopt met voetbal, al niet eens meer mee. De nood is dus vrij hoog. De gastspelers verbloemen de laatste wedstrijden onze personele problemen behoorlijk maar het houdt wel een keer op. Gedeeltelijk is het misschien toeval en overmacht maar met het oog op volgend seizoen lijkt een inventarisatie naar de motivatie van deze en gene om te blijven voetballen misschien wel zo zinvol.
De wedstrijd dan maar. Ook daar werden we niet blij van. De piepjonge Potetosploeg (zonder uitzondering jongens van hooguit 23 jaar) leek niet van plan om mee te werken aan de verwezenlijking van de optimistische 3 punten prognose van ons technisch duo Rolf en Chris. GRC startte stroef. We probeerden wel op te bouwen maar het tempo was traag en de aanvallen voorspelbaar. Slechts een enkele GRC’er haalde een redelijk niveau. De tegenstander liep net overal een stapje harder en had de bal dan ook zo weer in bezit. Aanvankelijk leidde het nog niet tot gevaar voor ons doel maar dat leek slechts een kwestie van tijd.
Drie keer shit!


Vanaf deze plaats een vriendelijk doch dringend verzoek aan hondenbezitters die sportpark Corpus met hun viervoeter bezoeken om uw huisdier niet zijn behoefte naast het sportveld te laten doen. De bal ging uit en verdween in de struiken tussen het hoofdveld en K1. Een wisselspeler van Potetos haalde de bal uit de bosjes waarna ondergetekende zich zich aan de zijlijn meldde om in te gooien namens GRC. So far, so good. Blijkbaar had er wat viezigheid op de bal gezeten want enige ogenblikken na de ingooi bemerkte uw reporter wat donkere smurrie aan zijn hand. Modder, dacht ik en veegde mijn hand gedachteloos af aan het maagdelijk witte GRC shirt. Toen ik naar beneden keek zag ik dat ik mij had vergist in de aard van de substantie op het shirt. Inderdaad, gatverdamme! Potetos was net in de aanval, dus liep ik nog maar even door, ondertussen druk gebarend naar de zijlijn om een schoon shirt. Net op het moment dat Jeroen even mijn tegenstander had overgenomen en de organisatie enigszins zoek was, werd het balletje tussendoor gegeven op de nummer 11. Die gaf iedereen het nakijken en schoof de bal in het doel: 0-1.
Potetos bleef vooral onze rechterkant bestoken, daar waar het bij ons verdedigend piepte en kraakte. De tweede Potetosgoal was vrij illustratief voor het eerste kwartier van GRC. Uw reporter, inmiddels weer acterend in een schoon shirt, tastte als een eerstejaars F-pupil half mis op een passje van Potetos De bal kreeg een raar effect mee en bleef liggen in het niemandsland tussen Ido en Han B. De nummer 11 van de gasten profiteerde dankbaar, pikte de bal mee, omspeelde Han en schoof vervolgens in een moeite door de bal zo’n beetje vanaf de achterlijn in de korte hoek onder Sebastiaan door: 0-2. Dat was drie keer shit in nog geen 10 minuten tijd.

 

Blessures


In de consternatie rondom de uiterst knullige 2-0 bleek er ook nog een slachtoffer aan GRC kant te zijn gevallen. Han Buruma moest naar de kant met een blessure aan de hand. Een bezoek aan het Martiniziekenhuis leerde dat hij de pink aan zijn rechterhand uit de kom had. De pink moest zelfs in het gips en de arm in een mitella (beterschap Han).
Zodoende mocht Jos al na een kwartiertje zijn vertrouwde plekje als laatste man weer innemen. Vijf minuten later moest de volgende reserve zijn opwachting al maken. Ondergetekende raakte geblesseerd aan de kuit in een sprintduel en kon niet meer verder. Ik denk dat ik zo onderhand wel ruimschoots de ranglijst aanvoer van spelers die al voor rust geblesseerd het veld af moeten. Herwin, zelf ook niet helemaal okselfris, kwam er voor Ido in.

 

En dat is drie!

 

GRC herstelde zich in het restant van de eerste helft wel een beetje. Een aantal keren was er op het veld iets te zien dat op een aanval leek maar behoudens een paar kansjes voor Paul (later meer over hem) en een schot voorlangs (met net te weinig curve) van Jeroen (na een van de betere aanvallen uit de eerste helft) stelde het niet al te veel voor. De Potetoskeeper werd er in ieder geval niet warm of koud van.
De goal viel wel aan de andere kant. Potetos kwam door over onze rechterzijde, de bal werd laag voorgetrokken en voor het doel stond de directe tegenstander van Geert (“….ik kon hem echt niet bijhouden…”) vogelvrij om de 0-3 binnen te schuiven. Daar bleef het gelukkig bij tot aan de rust. Er viel kortom meer dan genoeg te evalueren.

 

Omzettingen


Geert ging er uit in de rust en onze laatste wissel Rolf kwam voor hem in het veld. Er werd nog het een en ander omgezet en zo gingen we de tweede helft in om wellicht te redden wat er nog te redden viel. Al snel bleek dat Herwin toch te veel last had om de wedstrijd als veldspeler te voltooien. Hij kon nog wel keepen. Sebastiaan ging daarom verder als middenvelder en Herwin loste hem af onder de lat. Een van de eerste dingen die hij in die hoedanigheid mocht doen was de bal uit het net halen nadat Potetos de wedstrijd definitief besliste: 0-4.

 

Spanning terug?


Ondanks deze nieuwe tegenvaller gooide GRC het bijltje er niet bij neer. We bleven het proberen en  er brak zowaar een fase aan waarin we even de overhand hadden en enige druk op het doel van de tegenstander konden zetten. Met Sebastiaan als veldspeler hadden we er tenminste iemand bij die wat dreiging in zijn spel had en een actie kon maken. Dat kwam ons spel ten goede. Het leek er dus weer een beetje op bij GRC, al had het allemaal nog wel wat zorgvuldiger gekund in de passing. Soms werden de verkeerde oplossingen gekozen en had het spel wat sneller van links naar rechts verplaatst kunnen worden, maar toch…
We hadden al een paar kansjes onbenut gelaten (Paul!!!!) toen de verdiende eretreffer dan toch viel. Rolf tekende voor het voorbereidend werk met een prima actie over de linkerkant. Krijn stond vervolgens precies op de goede plek om zijn lage voorzet tot doelpunt te promoveren: 1-4. En daar bleef het niet bij want kort daarna was het wederom raak. De Potetos doelman verkeek zich lelijk op een hoge boogbal van Sebastiaan waarna Daan van dichtbij de bal over de lijn drukte: 2-4. Op de bank gingen we er toen toch nog maar eens goed voor zitten. Was er toch nog wat mogelijk? Daar had het lange tijd helemaal niet naar uitgezien maar deze twee doelpunten gaven de burger weer moed. Bijna was het zelfs 3-4. Paul had de hoge voorzet vanaf links vrij voor het inkoppen maar in plaats van in de bovenhoek eindigde de bal in de handen van de keeper. Wat als die bal er in was gegaan, ja dan…Jammer genoeg was het daarna een beetje over met de dadendrang van GRC. De sfeer in de wedstrijd werd intussen wat onvriendelijker doordat beide teams zich zo nu en dan bezondigden aan (te) stevig fysiek spel. Sommige Potetos spelers uitten zich wat schamper en weinig respectvol naar de tegenstanders van wie de helft minimaal een keer zo oud was als zij. Laten we het maar houden op jeugdige domheid. Wijsheid komt tenslotte met de jaren.

 

Beb Bakhuis


Opvallendste man in de slotfase bij GRC was toch wel Paul Munting die na afloop repte over zeker 5 opgelegde kansen die hij gemist had en die hij, in zijn gloriejaren op zeker wel had gemaakt. Of het er 5 waren weet ik niet zeker. Drie heb ik in elk geval nog wel op mijn netvlies staan. De eerste was een te slap ingeschoten geplaatste inzet op aangeven van Krijn die de keeper simpel kon verwerken, de tweede was de reeds gememoreerde kopbal maar de mooiste (als hij had gezeten wel in ieder geval) was de Beb Bakhuis kopbal in de slotfase. Paul kwam laag aanvliegen op de hoge voorzet, wederom van links maar raakte de bal op zijn kruin en niet met het voorhoofd waardoor de bal hoog over het doel zeilde. De man die op de training (volgens velen) de meest infantiele kopspelletjes uit de hoge hoed weet te toveren, mistte vanmiddag dus twee opgelegde kopkansen. Daar gaat je gezag als trainer……………..
Grensrechter Geert, wendde zich tot Rob Schuur en ondergetekende in de dug-out. “Jij had ‘m wèl gemaakt, Ido,” aldus Geert. Tja, op een goede dag misschien wel Geert maar die had ik vandaag ook niet echt.
De slotfase was sowieso zwaar voor Paul. Pijntjes hier en pijntjes daar overal in het lichaam van de oude soldaat maakten dat hij diverse keren op de grond lag. De Beb Bakhuis imitatie leek wat dat betreft helemaal te veel van het goede. Bij het neerkomen klapte alle lucht uit zijn longen en moest hij minuten lang worden behandeld met de wonderspons. Je kunt een volgende keer natuurlijk ook gewoon je val proberen te breken Paul. Hoe dan ook, de man in kwestie liep ettelijke malen het veld af om een minuut of wat later toch maar weer het veld te betreden. Een soort Heintje Davids (voor de jongeren onder ons die geen benul hebben wie dat is, verwijs ik naar Wikipedia) maar dan net even anders.
Al met al bleven we , dankzij Paul, dus uiteindelijk steken op 2-4. Over de hele wedstrijd bekeken was die nederlaag terecht maar met iets meer geluk bij de afronding in het laatste half uur hadden we er misschien nog een gelijkspelletje uit kunnen slepen. Helaas….het mocht niet zo zijn.

De statistieken:

Datum: 16 maart 2013
Wedstrijd: GRC Groningen 4- Potetos 5
Uitslag: 2-4 (rust 0-3)
Scoreverloop: 1e helft 0-1, 0-2 en 0-3 spelers Potetos; 2e helft 0-4 speler Potetos, 1-4 Krijn, 2-4 Daan
Beginopstelling 1e helft: doel: Sebastiaan (3e); achterin v.l.n.r. Geert, Han B (3e) (20’Jos), Jan en Ido (25’Herwin); middenveld v.l.n.r. Paul, Anne (3e) en Jeroen; voorhoede v.l.n.r. Daan, Egbert en Krijn
Beginopstelling 2e helft: doel: Sebastiaan (3e) (10’Herwin); achterin v.l.n.r. Jan, Jos, Anne en Herwin (’10 Jeroen); middenveld v.l.n.r. Rolf, Paul en Jeroen (’10 Sebastiaan, 3e); voorhoede v.l.n.r. Daan, Egbert en Krijn
Scheidsrechter: Rinus Meijer
Assistenten: 1e helft Herwin, 2e helft Geert
Topscorerslijst per 16-03-2013: (N.B. de 6 goals, gescoord tegen Grijpskerk zijn inmiddels uit de lijst verwijderd)
01. Krijn, 5x
02. Chris, 4x
03. Rolf, 3x
04. Peter (A), Rick (3e) en Daan, 2x
05. Anthony, Ernesto (A), Jos, Erik, Jesper, Bastiaan (3e) en Jay, 1x

Stand per 16-03-2013

# Elftal G W G V P DPV DPT
1 ACV 8 15 14 1 0 43 75 20
2 Pelikaan S 3 14 8 4 2 28 46 23
3 ZNC 2 15 7 3 5 24 45 44
4 VAKO 2 12 7 0 5 21 45 33
5 Groen Geel 6 11 6 1 4 19 35 27
6 Glimmen 4 12 6 0 6 18 43 51
7 Een 1 10 4 3 3 15 29 27
8 GRC Groningen 4 (zat) 12 3 3 6 12 29 41
9 Potetos 5 13 2 2 9 8 36 64
10 PKC’83 4 13 1 2 10 5 14 37
11 CSVH 5 11 1 1 9 4 16 46

Comments are closed.